Een week lang heb je kunnen genieten van onze tofste tips op onze sociale media om je eerste jaar in Leuven te overleven. Hier bundelen we ze nog eens samen en smijten we er speciaal voor jou nog wat tips bij.

LOKO's SURVIVALGIDS


© foto: www.partyhound.be
 

1.    Platte band?

Ken je dat gevoel wanneer je net iets te laat vertrekt naar je les, je neemt je trouwe tweewieler en je beseft plots dat de banden plat zijn? Niet getreurd! Leuven voorziet namelijk op een paar plaatsen gratis fietspompen. Zo kan je een fietspomp vinden in Velo (Hollestraat 1, Heverlee), het station, de campus Sociale Wetenschappen, Alma 1 en zelfs aan het Prof. Van Overstraetenplein. Nog meer locaties vind je via deze link.

2.    Ga je naar de Fakbar?

Voor elke student, groen of niet, geldt deze regel: Zonder studentenkaart kom je niet in de Fakbar. Iedereen heeft al op deze regel gevloekt en ook de stewards amuseren zich niet met het uitvoerig bekijken van elke studentenkaart, maar wat moet dat moet. Vergeet je studentenkaart dus nooit en geef die stewards soms eens wat liefde want ze verdienen het toch echt wel!

3.    Geen fan van mayonaise?

In de Alma, het meest geliefde studentenrestaurant in Leuven, mag je bij je portie frietjes gratis mayonaise nemen. Maar wat als je geen mayonaise lust? De Alma denkt echt aan iedereen, want voor die mensen is er één portie ketchup gratis en voor niets. Nog maar eens hét bewijs dat de Alma echt wel de beste optie is. Je kan er warme maaltijd krijgen aan voordelige prijzen en je hebt geen afwas! Daarbovenop kan je de standaardgroentjes inwisselen voor lekkere groentjes uit de Saladbar.

4.    Wil je boetes vermijden?

Wist je al dat je niet in de tegengestelde richting mag fietsen in een éénrichtingsstraat? Of dat je als fietser in verschillende straten enkel tussen bepaalde uren mag fietsen? Geen zorgen, je hoeft niet onmiddellijk een boekje over verkeersregels aan te schaffen. Houd de LOKO pagina in ’t oog en binnenkort zie je iets verschijnen over de enige echte studentenflik en haar wens om jouw vragen te beantwoorden (ja, ook de rare).

5.    Op zoek naar de perfecte datespot?

Soms vind je de liefde van je leven (of voor even) in de aula, soms in de fakbar en heel soms zelfs in de bib. Maar je moet er ook mee op date gaan... Wat doe je als je in een onbekende stad op date moet met die knappe voenk? En vooral wat doe je als arme student met een beperkt budget? Koop wat lekkere wijn en neem hem/haar mee naar de top van de Keizersberg met een formidabel uitzicht op Leuven. Hoor je liever wat stromend water dat kan dienen als fake-waterval? Speur dan de Dijleterassen af naar jouw speciale spot! Ben je eerder een wandelaar? Geniet dan van het pittoreske Leuven in het Groot Begijnhof. Wij geven je een gratis locatie, nu moet jij nog voor je charmante zelve zorgen.

6. De scherpste prijzen op cursussen?

Als student zal je voor de rest van je academische carrière cursussen nodig hebben van je (al dan niet) favoriete proffen. Soms kunnen deze boeken zo veel kosten dat je tijdelijk moet besparen op pintjes. Gelukkig bestaan er onze teergeliefde cudi's (cursusdiensten) waar je boeken kan kopen aan scherpe prijzen. Vaak houdt de cudi in het begin van het semester zelfs een tweedehandsboekenverkoop. Niet alle boeken hoeven spiksplinternieuw te zijn en recyclage is helemaal in tegenwoordig!

7. Wat met een kater?

Once upon a time there was een zatte student die het padje niet meer vond. Na een flinke avond stappen werd deze wakker in een bed met een goede oude kater. Wees niet zoals deze student en drink soms wat water tegen die afschuwelijke kater. Een ibuprofen helpt wel, maar voorkomen is beter dan genezen. Zo houd je ook geen slechte herinneringen over aan een bepaalde soort alcohol (Sambuca is de duivel) of een anders-oh-zo-geliefde fakbar. Word je toch wakker met een kater, zorg dan altijd voor een frigo vol Aquarius en water. Neem een douche, haal een lekkere afhaalmaaltijd uit de Alma, leg je in de zetel en laat het op je afkomen.

8. Je hele universiteit in twee apps!

Sinds kort kan je gebruik maken van dé KULEUVEN app. Het is zoals Toledo maar dan gewoon in je broekzak, app je hem al? Dankzij deze app ontvang je relevante aankondigingen en kan je overal je cursusmateriaal bekijken. Ook kan je actiever deelnemen in lessen dankzij de mobiele discussiefora of de online polls (als je prof ook zo hip is als de KUL). Naast deze splinternieuwe app bestaat ook Quivr. Quivr laat je zien welke maaltijden er zijn in de alma, wanneer je volgende les is of hoe druk het is in een bepaalde bib. Blijf up-to-date en ga naar de appstore voor dit gratis en handig hulpmiddel.

9. It’s all about location, baby!

Heb je een examen of les op een voor-jou-onbekende plaats? Raadpleeg op voorhand de KULag en vind online al de weg of vind de geheime ingangen. Zo kan je in de PDS onopgemerkt langs de bovendeuren binnenglippen. Of heb je les op Gasthuisberg? Ga dan zeker naar beneden langs de rechterkant van de berg. Ook kortere wegen kan je vinden dankzij KULag. Neem bijvoorbeeld eens de Schapenstraat in plaats van de Naamsestraat wanneer je naar Arenberg moet. Zo vermijd je de grote bergen.

10. Wandelen is zooooo jaren ’90.

Ondanks dat alles om de hoek is in Leuven kan de fiets best een handig vervoersmiddel zijn. Heb je geen fiets of is de jouwe gesneuveld na een avondje stappen? Ga dan eens langs bij VELO. Zij herstellen je stalen ros aan een schappelijke prijs of je kan er eentje huren. En dat allemaal zonder dat je in het rood komt te staan. Nog een excuus minder om te laat te komen!