Het studentencongres is een dag vol gratis workshops, infosessies, discussie- en netwerkmomenten, gericht op studenten met engagement. Of je nu in het presidium van je studentenkring zit, in de groepsleiding van je jeugdbeweging of in het bestuur van je muziekvereniging: als je student bent in Leuven en vrijwilligerswerk doet, dan is dit iets voor jou.

Studentencongres 2018


 

Ook als je pas volgend jaar aan je vrijwilligerswerk begint, ben je al heel erg welkom. Zo kan je het jaar met een vliegende start beginnen! Het congres gaat door op woensdag 2 mei in het College De Valk in het centrum van Leuven. Het is gratis toegankelijk voor KU Leuven, UCLL en LUCA School of Arts-studenten. We vragen wel dat je je op voorhand inschrijft. Inschrijven kan nog tot 30 april, 23u30 via deze link!

 

PROGRAMMA

12u-13u  

Juridische omkadering van verenigingen (VZW voor verenigingen)

Aansprakelijkheid, verzekeringen, vzw of feitelijke vereniging? Allemaal zaken waar we op voorhand niet echt veel bij nadenken, tot het ondenkbare gebeurt. Hoe zorg je ervoor dat je bestuur en je leden ingedekt zijn bij faillissementen, ongevallen of (kleine) rampen? Dat leer je in deze sessie.

Inleiding tot de LOKO AV

In deze sessie krijg je een crash course in de relevante dossiers, activiteiten en bestuurszaken die besproken worden op de LOKO WV Studentenbeleid en de Algemene Vergadering. Als toekomstig AV-lid is dit onmisbaar!

Doop en evenementen: regelgeving (gegeven door Politie Leuven)

Organiseer je een fuif of een doop? Politie Leuven legt alles uit wat je moet weten over vergunningen, regels, veiligheid en verplichtingen in deze sessie.

 

14u-15u

Teamwork (English speaking training session)

Hoe zorg je ervoor dat je team met plezier meehelpt? Hoe laat je iedereen zich betrokken voelen bij de vereniging? Enkele handige tips & tricks, maar ook een kleine theoretische basis kunnen daaraan meehelpen.

Event management (English speaking training session)

Een evenement organiseren, daar komt heel wat bij kijken. In deze sessie leer je alles wat je moet weten: van de eerste planning tot begrotingen, vergunningen, shiftenlijsten en hoe je de activiteit zelf niet in het honderd laat lopen.

Studentenvertegenwoordiging aan de KUL (gegeven door Studentenraad KU Leuven)

Net als de KU Leuven zelf, lijkt de studentenvertegenwoordiging soms een kluwen van raden, organen en vertegenwoordigers. Waar kan je welke situatie best aankaarten? Bij je opleiding? Je faculteit? Je campus? Of ergens in een universiteitsbrede raad? De Studentenraad KU Leuven zorgt voor een handige routebeschrijving.

Deze sessie loopt tot 15u30.

15u-16u

Netwerking @LOKO Tuin ('sMeiersstraat 5)

Tijd voor een pauze! Kom naar de LOKO Tuin ('sMeiersstraat 5) voor een drankje en een productieve babbeltje met andere verenigingen.

16u-17u

Onderhandelen en vergaderen

Hoe hou je een efficiënte vergadering, waarbij iedereen zijn steentje heeft bijgedragen? Hoe zorg je dat je je deal of standpunt binnenhaalt tijdens een zware onderhandeling?

In deze sessie leer je hoe je het meeste haalt uit een efficiënte en nuttige vergadering, en welke onderhandeltechnieken de pro's gebruiken. Je zal nooit meer hetzelfde naar de persoon aan de andere kant van de onderhandeltafel kunnen kijken.

LOKO subsidies: what and how? (English speaking training session)

LOKO ondersteunt studenteninitiatieven met subsidies. Leer welke initiatieven, verenigingen en verzekeringen in aanmerking komen voor subsidies, hoe je een subsidieaanvraag kan indienen en waar je moet op letten wanneer je een subsidie aanvraagt.  

Eenzaamheid bij studenten

Het sociaal leven is een belangrijk deel van het student zijn. Socializen kan gemakkelijk zijn voor jou, maar misschien zijn er studenten rondom jou bij wie dat niet zo is. Hoe herken je of iemand moeite heeft? Wat is de beste manier met hen in contact te komen? En hoe kan je hen helpen zonder te ver te gaan?

17u-18u 

General Data Protection Regulation (Dutch speaking session)

Eind mei verandert de wetgeving rond privacy en databescherming. Organisaties worden verondersteld zich aan te passen aan de nieuwe wetgeving tegen 25 mei, maar wat houdt dit precies in? Welke aanpassingen brengen de nieuwe regels met zich mee? En welk effect heeft dat op jouw organisatie?

Logistiek

 

18u-19u 

Social media for organisations (English speaking session)

Waar vind je je doelpubliek? Hoe zorg je voor een goed bereik en — nog belangrijker — hoog engagement van je leden en fans? Welke zaken moet je in het achterhoofd nemen als je een campagne start? En hoe belangrijk zijn likes nu eigenlijk echt?

Social Media voor organisaties is iets helemaal anders dan vakantiefoto's posten op je persoonlijke Facebook-account. In deze workshop gaan we op onderzoek naar de best practices en krijgen jullie tips en tricks om zoveel mogelijk return te halen op de tijd en moeite die je investeert in Social Media.

Bedrijvenrelaties en Sponsoring

Bedrijvenrelaties kunnen de sleutel zijn om jouw vereniging of evenement te boosten. Tijdens deze sessie ontdek je de verschillende soorten sponsoring, welke optie het beste werkt voor jouw project en alle details waarmee je rekening moet houden wanneer je sponsoring zoekt.

Time management (English speaking session)

Nog nooit hebben we het allemaal zo druk gehad. Hoe combineren we studies met vrijwilligerswerk, met een sociaal leven en met de mama die af en toe nog een bezoekje verwacht?

In de sessie time management krijg je handvaten aangereikt om je tijd nuttiger te gebruiken en er meer van te maken. We maken gebruik van handige apps en tools die broodnodig zijn om te overleven in het digitale tijdperk.