Begin je aan je eerste jaar in Leuven en wil je vertrekken met een goede start? Lees dan deze 7 handige weetjes die jouw leven in deze mooie studentenstad helemaal van een leien dakje laten lopen.

7 dingen die je als eerstejaarsstudent moet weten


© foto: KU Leuven
 

1. REGEL N°1: VOEDSEL

Als eerstejaarsstudent komt er een heleboel op je af: nieuwe mensen leren kennen, het zoeken naar je leslokalen, dikke cursussen, feestjes,…Genoeg aan je hoofd dus. Niet meer dan logisch dat je niet elke avond de tijd vindt om te koken. Gelukkig komt studentenrestaurant Alma to the rescue! Elke week lekkere maaltijden aan voordelige prijzen, meer moet dat niet zijn. Klassiekers bij uitstek: Spaghetti bolognaise en koninginnenhapje (a.k.a. vidée). Het beste aan dit hele verhaal? Na je maaltijd kan je nog een heel bord frieten gaan bijhalen! Vreugde alom! En dan te bedenken dat je ook nog eens geen afwas hebt die avond. Wat een deal.

 

2. DE 24 URENLOOP: HET STUDENTENFEEST BIJ UITSTEK

Te veel frieten gegeten in de Alma? Loop ze er allemaal af op het grootste sportevenement van het jaar: de 24 urenloop! Verbroeder met je medestudenten en moedig je favoriete loopploeg aan. Ook kan je hier genieten van enkele geweldige optredens en kan je wat krachtvoer naar binnen werken aan de verschillende eetstanden. Dit is een evenement om niet te missen. Wij kijken er alvast naar uit om jullie volgende week te zien, tot dan!

3.  KORTING OP JE CURSUSSEN BIJ ACCO & de CUDI

Hier ga je nog vele jaren (maar hopelijk niet té veel) moeten langskomen om elk semester die leuke cursussen op te halen. Wil je zowel een hoofd vol kennis als een goedgevulde bankrekening? Koop dan éénmalig je Acco-aandeel en geniet van je levenslange korting. Bekijk ook altijd de cursusdienst van je kring en vergelijk de prijzen. Meer geld voor pintjes? Check. 

 

4. CANTUS

Waan je tijdelijk in Pitch Perfect, maar dan met vals gezang en bier. Studenten komen hier samen om enkele liederen uit de codex te zingen en wisselen dit af met een lekkere pint. Klinkt misschien als een rare combinatie, maar het is een aanrader voor elke student en je zal er gegarandeerd toffe (ook mogelijks gênante) herinneringen aan overhouden. Kortom, een avond vol vertier!

 

5. QUIVR

Na een avondje cantussen je geheugen helemaal kwijt? Geen idee wat er de volgende dag allemaal op de planning stond? Maak je geen zorgen, Quivr is dan je beste vriend. Deze app houdt je lessenrooster bij inclusief lokaal en een kaartje indien je de weg niet meteen vindt. Ook kan je hier zien wat er die dag op het menu van de Alma staat, zodat je die kater kan wegwerken met een goed laagje. Wanneer je opeens een vlaag van productiviteit voelt opkomen kan je via Quivr de bezettingsgraad van de bibliotheken bekijken. Zo is het meteen duidelijk waar je nog een goede blokplaats kan vinden en hoeveel studenten samen met jou aan het afzien zijn. Deze app is een echte musthave voor elke student.

 

6. VERVOER NAAR ALLE LESSEN À VELO

De fiets. Het beste vervoersmiddel om je te redden in Leuven. Spijtig genoeg kan deze al eens sneuvelen na een leuke avond. Fietslicht kapot? Ketting eraf? Remmen die niet werken?...Ga langs bij Velo en zij herstellen je stalen ros aan een maatschappelijke prijs. Je kan hier ook terecht indien je een fiets wilt huren en in het geval van een platte band vind je hier fietspompen om je band terug tot leven te wekken. Alweer een excuus minder waarom je niet in de les zat.

 

7. DE MUUR (CITY SNACK)

 

Tijdens een avond goed feesten kan je soms eens zéér veel goesting hebben in vettig eten. De muur is de perfecte plek om je buik terug te vullen (met iets anders dan enkel bier). Deze biedt een brede waaier aan frituurhapjes zodat jij er daarna terug stevig in kan vliegen. De muur kan je vinden op de grote markt (volg gewoon de troep enthousiaste studenten) en recent is er ook een kleinere muur bijgekomen, recht tegenover het archief. Hier kan je voldoende energie opdoen om daarna terug te gaan schuren.