Student in Leuven en vrijwilliger? Dan is er geen enkele reden om op woensdag 3 mei niet naar het studentencongres te komen. Nog niet overtuigd? We hebben een aantal onweerlegbare argumenten opgesteld, die je vertellen waarom je er zeker moet zijn!

15 redenen waarom je zeker naar het studentencongres moet komen


© foto: studentencongres 2016
 

Het studentencongres: de hoogdag van alle studenten die vrijwilligerswerk doen in Leuven. Een dag vol gratis workshops, infosessies en ontmoetingsmomenten die onmisbaar zijn als je het onderste uit de kan wilt halen, als vrijwilliger in Leuven.

Maar dat is niet alles. Hier zijn 15 redenen waarom je zeker naar het studentencongres moet komen.

1. Vrijwilligers motiveren: het is een kunst apart.

Daarom komt iemand met jaren ervaring uitleggen wat de valkuilen, maar ook de mogelijkheden zijn.

2. Motivatie kent geen geheimen meer voor jou? Dan kan je een stapje verder gaan kijken.

Ontdek hoe je een positief en veilig klimaat creëert voor je vrijwilligers, en hoe feedback kan helpen om onderlinge problemen op te lossen.

3. Een evenement op poten zetten? Daar komt heel wat bij kijken.

In deze sessie word je gedurende twee uur ondergedompeld in letterlijk. alles. dat. je. moet. weten. Begrotingen, reserveringen, reguleringen en subsidiëringen (we zijn niet zeker of dat een woord is). Na deze twee uur zal je nooit meer dat ene ding vergeten waardoor alles in het 100 loopt.

4. Structurele problemen vereisen structurele oplossingen.

En soms begint dat al met de structuur van je organisatie. Niet altijd duidelijk waar de beslissingen genomen worden? Of lijkt het alsof het eeuwen kan duren vooraleer je iets gedaan krijgt? Bekijk dan eens of je organisatie wel op zijn best is opgebouwd.

5. Een beeld spreekt meer dan duizend woorden.

En leuke foto's van een event zijn zowel een toffe herinnering achteraf, als geweldig promomateriaal voor de volgende edities. Hoe maak je zo'n foto's? Dat leer je op het congres.

6. Iedereen gaat graag op reis, maar soms mag het ook cultureel verantwoord zijn.

En hoe je als kring of vereniging een geweldige cultuurreis organiseert, dat leggen de experts van Jeka uit.

7. De LOKO-AV. Die mystieke vergadering met 100 deelnemers die vaak tot in de late uurtjes duurt.

Kom je volgend jaar in de AV zetelen en wil je een headstart? Ontdek dan nu alle belangrijke dossiers en vertegenwoordigingszaken die besproken worden.

8. Je weet wat het woord "stuver" betekent? Of je weet het niet maar je hoort het te weten? Dan kan je hier maar best even de tijd voor nemen.

In "studentenvertegenwoordiging aan de KU Leuven" ontdek je alles, van de kleinste POC tot het mythische GeBu.

P.S. "Stuver" is kort voor studentenvertegenwoordiger. Je begrijpt wel waarom ze dat woord een afkorting gegeven hebben.

9. Een goede onderhandelaar heeft altijd iets achter de hand.

Hoe je het beste uit een onderhandeling of een vergadering haalt, dat leer je op de sessie "vergaderen en onderhandelen".

10. Druk druk druk druk druk. De ziekte van onze tijd.

Gelukkig heeft onze tijd ook voor oplossingen gezorgd. Ontdek er alles over in "time management in het digitale tijdperk".

11. Ah, die sociale media. Je kent er alles van! Of toch niet?

Hoe bedoel je, het is meer dan een mooie selfie op Instagram posten? Sociale media kan voor organisaties een erg krachtige promotool zijn. Als je hem juist gebruikt.

12. Zelfs als je al deze nuttige sessies gevolgd hebt, kan er nog steeds iets mislopen (al wordt de kans wel heel wat kleiner).

En dan kan je maar beter op de hoogte zijn van de "juridische omkadering van je vereniging". Klinkt saai. Is het ook een beetje. Maar desalniettemin ongelooflijk belangrijk.

13. Voor het eerst sinds het ontstaan van het congres gaan we tweetalig.

Niet alleen leuk om student-vrijwilligers uit alle hoeken van de wereld te ontmoeten; maar ook goed nieuws als die ene sessie die je per se wilt volgen, samenvalt met die andere sessie die je per se wilt volgen. Dan ga je toch gewoon "motivating volunteers", "negatioting and conferencing" of "budgets and subsidies" (het tweede deel van "evenementen organiseren in Leuven") in het Engels volgen?

14. Een gezonde geest in een weldoorvoed lichaam.

We gaan je heus niet op al deze sessies afsturen zonder iets om te eten. Daarom voorzien we doorheen de hele dag hapjes, drankjes en koffie (ja, dat is een categorie apart). Kom dus gerust wat vroeger, of blijf even hangen na je sessie. We willen je graag leren kennen.

15. Over het avondprogramma mogen we nog niets zeggen.

Dat zit nog even onder embargo. Maar we beloven dat het grensoverschrijdend interessant wordt. Hou de website en het Facebook-event in de gaten!

Ben je al ingeschreven?

Als deze 15 redenen nog niet interessant genoeg waren om je in te schrijven, dan geven we het op. Maar anders kan je het inschrijvingsformulier hier vinden.

Wil je alles nog eens nalezen zonder storende gifs of slechte mopjes? Bekijk dan snel de webpagina van het congres.